skip to Main Content

АГНОЗИЈА (2009)

Последна есен

Листовите од дрвјата тивко паѓаат на мојата улица… времето полека проаѓа и не убива… незнаеш кога ќе те снема, па помини го овој ден најдобро што можеш.

Парада

Во духот на секојдневната традиција нема промена тврдокорна квази-културна неприродност и уште повеќе… парадирање со чувства на несигурност, купување на твојот глас, и евтин излез – самоубиство, лоши времиња… Парада на глупаци со спротивни мислења, нееднакви пристапи, но исти крајности, човекот создава за да уништи се што му стои на пат… војна за мир, работа за одмор, ден за ден, еден по еден. Парада на кретени, покори се, застани, немаш капацитет, не размислувај… остани заглавен во свежиот бетон во вечните векови. не сакам паради, одбивам да потонам, сакам да имам – но несакам да изгубам. Мрачни времиња, уште помрачни ликови, во светиот свет на злите духови… во рацете ја држам мојата сопствена иднина. Луди научници, празноглави војници, фрлете поглед во вредноста на животот.

Агнозија

Пробав да им објаснам, зошто сум тука залутан, им реков тука сум јас со причина. Сакав да им покажам, на светот да му докажам, дека земјата се врти и е округла. Не ми веруваа премногу, мислеа јас сум забеган, моите зборови ги исмејуваа. Ме врзаа со јаже, Околу врат, и на плоштад,се собраа да ме обесат. Јас си седев така мирен, и го чекав џелатот, да ја одреди мојата судбина. Лугето ме гледаа, и злобно и се смееа, на мојата бесмислица. Пробав да им објаснам, дека сум пророк небесен, и дека сум тука да ги просветлам. Сите грешни синови, во пекол не-заминати, нивните души од гомна да ги извадам. Не ми веруваа премногу, мислеа јас сум забеган, моите зборови ги исмејуваа. Па ме ставија на крст, полека ме убиваа, и не успеав да им помогнам. Потоа изградија храмови, и многу споменици, почнаа моето име да го слават. Храмовите станаа банкомати, и се наполнија со пари, од мојата милостина. Пробувам да им објаснам дека е 21ви век, и еволуција на ум започнува. Светот не оди во прогрес, туку оди наназад… и се “у пичку матер и у курац”. Тестови врз животни, веронаука во школите, и нафтена војна во Ирак. Правење пари на туѓ грб, убивања без причина, враќање кон примитивизам. Страв и мразење насекаде, општествени предизвици.. ова е свет без морални вредности. И пред да дојде мојот крај, и ‘отидам јас во рај‘, барем знам, сум се потрудил да допрам до твојот ум.

Твојот мачо

Претставничка на навидум човечко суштество, претставник на понежниот пол, посветлата страна на секој од нас, дали за тебе претставува цел? До каде е развиена твојата совест? Преку кур ми е од фаци како тебе. Без никакви вредности, и без никаква емоција, за тебе жената претставува само “дупка” и “цел”. Не личиш ниту на човечко суштество, – Очигледно твојата свест се изгубила. Само негде да го ставиш ти е важно, зошто ли не го ставиш во лубеница? И ја пресечеш на пола… и ти и сите како тебе… или удавете се во вода… и престанете да го трошите воздухот. Што стана со љубовта? Дали сеуште некој ја чувствува? Што стана со овој свет? Колку од нас останаа со чувства и емоции? Па не нарекуваат со погрдни зборови затоа што знаеме да сакаме…

Роден во пустината без камења

Полн со фрустрации, полн со омраза и недоразбирања насмевка и циничност, за личност без малку самокритичност Потребна е морална поддршка за да ги срушиме бариерите меѓу нас. Нов месија е потребен, за да не спаси од тонење. Јас роден во пустината без камења… Овде сам седам, никој не ме гледа, никој не ме прашува кој сум што сум, зошто не сакам да бидам дел од пустината без камења, да се видам во морето без вода каде пливам и пливам и… Пливам и пливам и тонам и тонам… пливам и пливам и тонам и тонам… пливам и пливам и тонам и тонам… пливам и пливам и тонам и тонам… пливам и пливам и тонам. Полн си со омраза, предрасудата е твоја карактеристика за личноста која ја поседуваш. Твојот живот е капка во морето на безлични истомисленици.

Парализиран делириум

Културна, болна хегемонија, неможност за спас на средината… подобар свет, и подобра иднина оптимистичка дисилузија Центрираност на религиска невозможна догма… ние одлучуваме за нашата судбина. И не ни треба нам надприродното, за да ја бараме среќата. Не сакам да бидам дел од толпата, да ја следам патеката на лагата Што е вистина? На која историја да и верувам? Во парализиран делириум се наоѓам… Се наоѓам еве пак во празна мала соба неспособен за среќа, осуден на гнев толку омразен, ме тегнат надоле ме тераат да верувам во нивните лаги недоволно добро смислени… ЈАС НЕМАМ МИНАТО…. (делириум…) ЈАС НЕМАМ МИНАТО…. (делириум…) ЈАС НЕМАМ МИНАТО…. (делириум…) ЈАС НЕМАМ МИНАТО…. (делириум…)

Мојот Хардкор Пријател

Принципи и цврсти ставови градат карактер за твојата индивидуа.. лојалност, неизневерување, пријателство, култура, братство, еднаквост?! Ова е за тебе мој ‘хардкор‘ пријателе, ти забив нож во грб зошто сакав да ти спасам гз! Можеби од принципиелноста не согледуваш реално? Овде не си потребен, некогаш ми беше френд, иако те сакав јас, ти си човек со принципи и НИКОГАШ ‘хардкор‘ нема да биде она што го направи…

1963-та

Еј бабо, кажи ми дали е нешто сменето од времето на потресот, земјотресот кои ги смени вашите животи? Дали темелот на зградата е ист, како на системов?  “Исто е сонцето, исти се деновите, исто е небото, само средствата за опстанок се помали…” “Не синко, се е сменето, сега е многу полошо времето, и помал е денот… и празни се зборовите,што ти сега ги говориш во песните……” Но бабо јас не се предавам, не сакам да знам, само сакам овој свет да биде подобар за мене и за тебе. Но дали ќе успеам? Дали ќе отрезнам некого? Дали се што зборам е залудно? Дали секој збор е џабе потрошен? Дали ќе останат траги на земјата? Никој не знае… Тотална нестабилност, самоуништување, бес и гнев го мачат овој свет. Сега не има, утре ќе не нема, по следната одлука на твојот и мој председател…

Мојата република

Имам план да освојам дел од светот… и во мојот дел ништо нема да биде божјо и свето. таму луѓето ќе лежат по цел ден… никој нема да работи, секој ден републиката ќе слави роденден. На.. на на.. на на.. на мојата република. На на.. на на.. на.. нашата република. Имам план да освојам дел од светот. Во тој дел ќе можеш да правиш се што ќе посакаш… легални дроги (доколку сам си одлучил така), легален алкохол, гласна музика насекаде… нема да посакаш да си одиш.. Ааа јеа јеа На.. на на.. на на.. на мојата република На на.. на на.. на.. нашата република На.. на на.. на на.. на мојата република На на.. на на.. на.. нашата република Нашата република нема да има граници, а сепак нема да примаме недобредојдени… ако не им веруваш, на песните и моите зборови тогаш оди си примаме само луѓе.. кои веруваат во нашите зборови.. (и идеологии) Ааа.. јеа јеа јеа. На.. на на.. на на.. на мојата република На на.. на на.. на.. нашата република На.. на на.. на на.. на мојата република На на.. на на.. на.. нашата република Имам план да го освојам светот. Сакам сите да се еднакви. Да нема знамиња, граници и националности. Затоа се борам секоја… ебана секунда, од животот, од животот се додека, се додека… се додека се гледаш во огледало се мразиш ли, се мразиш ли? се додека… се додека… се додека ти мразиш некого, се мразиш сам. На.. на на.. на на.. на мојата република На на.. на на.. на.. нашата република ТВОЈАТА РЕПУБЛИКА!!!

На што си толку горд?

На што си толку горд? Дали се чувстуваш супериорен, над сите? Полудуваш! Некој тука живее без парче леб, а и татко ти не вози ферари кабриолет. (Еееее…..) На што си толку горд? На што си толку горд?

Лага

Ако сега ги тргнеме маските на лицата ќе ги забележиме лузните. Се трудиме да ги избришеме солзите дали се лажеме – дека среќни сме? Уште една лага меѓу нас меѓу вас лажи ме, ќе те лажам и јас и ќе бидеме среќни засекогаш во илузија. Во огледалото нема лик. Сите сме (јас и ти) безлични, неспособни, неискрени…во заблуда тонеме, се гушиме, пропаѓаме се повеќе и повеќе…и повеќе, и повеќе и повеќе и повеќе… повеќе… и повеќе (и повеќе) и повеќе (и повеќе) и повеќе (и повеќе) и повеќе…

Самоубиствена мисија

…и погледни ја пепелта, остатоците од војната на тој голем воен патриот. Омразата е производ на измислени белези кои ги разделуваат лугето. Не сакам да те мразам само затоа што некој не разделил со граница… Не сакам да те убијам, не сакам да бидам дел од апсурдната воена кланица… Не верувам во граници, ни во нација Не верувам дека веруваш во самоубиствена мисија. Само уште еден ден, уште стотици убиства… уште една бесмислена контрола врз марионети што ги водат сите оние, за чиј авторитет не се ни запрашуваш… Сите сме контролирани од големата невидлива рака. Конзумираш омраза, вриштиш и повраќаш стануваш зависен од омраза и посакуваш. Сакаш ти да убиваш (Сакаш ти да убиваш) сакаш ти да уништуваш (Сакаш ти да уништуваш) сакаш ти да замразиш (Сакаш ти да замразиш) сакаш ти да те замразат (Сакаш ти да те замразат). Сакаш ти да убиваш. Сакаш ти да уништуваш. Сакаш ти да замразиш. Сакаш ти да те замразат. До кога, до кога, до кога, до кога, до кога??? Ќе копаме гробови (едни на други)? Зарем вреди да се умре веќе закопан?

AGNOZIJA (2009)

Last autumn (Posledna esen)

The leaves are falling quietly on my street… the time slowly passes away and it kills us… you don’t know when you’ll be gone, so live this day in the best way that you can.

Parade (Parada)

In the spirit of the everyday tradition there is no change… hardcore pseud-cultural abnormality and even more… parading with feelings of insecurity, buying your voice, and cheap exit – suicide
we live in bad times. Parade of stupid people with different opinions, unequal ways, but same endings. The human creates in order to destroy everything that stands in the way… war for peace, work for vacation, day by day, one by one. Parade of morons, obey, stand up, you don’t have the capacity, don’t think… stay stuck in the fresh concrete in the eternal centuries. I don’t like parades, I resist to sink, I want to have, I don’t want to lose. Dark ages, even darker faces, In the holy world of the evil spirits… In my hands I hold my own future. Crazy scientist, empty-headed soldiers, take a look at the value of life.

Agnosia (Agnozija)

I tried to explain to them, why am I here astray, I told them I am here with reason. I wanted to show them, to the world to prove, that the Earth spins and it’s round. They didn’t trust me much, they thought I was a lunatic, they laughed at my words. They tied me with a rope, around my neck, and on the square, they’ve gathered to hang me. I stood still, and I waited for the executioner, to choose my destiny. The people looked at me, and evilly laughed on my nonsence. I tried to explain, that I am a prophet from the sky, and that I’m here to enlighten them – all the wrong sons, un-passed to hell, to put their souls straight out from shit. They didn’t trust me much, they tough I was a lunatic, they laughed at my words. So they put me on a cross, they killed me slowly, and I didn’t managed to help them. Then they build temples, and many monuments, they started to worship my name. The temples became ATM’s, and they filled their pockets with money, from my charity. I try now to explain that it’s the 21st century, and that the evolution of the mind begins. The world doesn’t go into progress, but backwards… so “fuck everything and everyone*”. (*actually, it’s a Macedonian phrase for cursing that cannot be translated:)Animal testing, religious education in schools, and war for oil in Iraq. Making money on someone else’s back, killing without any particular reason, going back to primitivism. Fear and hate everywhere, challenges of society… This is a world without moral values. And before my end comes, and I “go to heaven”, at least I know, I tried to touch into your mind.

Your macho (Tvojot macho)

Representative of an apparently human being, representative of the fond sex, the lighter side of every one of us, does that represent a “goal” for you? How far is your conscience developed? I’m fucking sick of faces like you. Without any values, and without any emotion, for you the woman represents just a “hole” and a “goal”. You don’t look like a human being – apparently your conscience was lost. The most important thing for you is to put it somewhere, why don’t you just put it inside a watermelon? And cut it in half… you and everyone like yourself… or drown in water… and stop spending the air. What happened with the love? Can someone still feel it? What happened to this world? How much of us remained with feelings and emotions? So they call us with ugly words because we know how to love…

Born in the desert without stones (Roden vo pustinata bez kamenja)

So much full with frustrations, full with hate and misunderstandings. Smile and cynics, for a person without any self-criticism. Moral support is needed to break the barriers between us. New messiah is needed to help us from drowning. I, born in the desert without stones… I sit alone here, nobody watches me, nobody asks me who am I or what am I, why don’t I want to be part of the desert without stones, to see myself in the sea without water where I swim, and I swim and I… I swim and I swim and I drown and I drown… I swim and I swim and I drown and I drown… I swim and I swim and I drown and I drown… I swim and I swim and I drown and I drown… I swim and I swim and I drown… You’re full of hate, the prejudice is a characteristic for the person that you are. Your life is a drop in the sea of the faceless same-minded.

Paralyzed delirium (Paraliziran delirium)

Cultural, sick hegemony, impossibility for saving the environment… better world, and better future optimistic disillusion. Centering around a religious impossible dogma… We decide for our own destiny. And we don’t need the unnatural, to seek happiness. I don’t want to be part of the swarm, to follow the path of the lie. What is truth? Which history should I trust? In paralyzed delirium I find myself… I find myself here again, in this empty small room, incapable for happiness, convicted to anger… so hated, they tear me down, they want to make me believe in their lies not good enough conceived… I DON’T HAVE A PAST… (delirium) I DON’T HAVE A PAST… (delirium) I DON’T HAVE A PAST… (delirium) I DON’T HAVE A PAST… (delirium).

My hardcore friend (Mojot hardkor prijatel)

Principles and tough attitudes build a character for you as an individual.. Loyalty, non-betrayal, friendship, culture, brotherhood, equality?! This is for you my “hardcore” friend, I stabbed you in the back because I wanted to save your ass! Maybe from the principles you can’t see it through? Here you are not needed, you used to be my friend, although I loved you, you are a man with principles and it will NEVER be HARDCORE what you’ve done to me…

1963rd (1963-ta)

Hey grandma, tell me if anything is changed from the time when it shaked, the earthquake that changed your lives? Is the structure of the building same as the system? “The sun is the same, The days are the same, The sky is the same, Just the means for life are smaller… No son, everything is changed, now it’s much worse, and the day is smaller… and the words you’re saying in your songs, they are full of emptiness…”. But grandma I don’t surrender, I don’t want to know, I just want this world to be better for me and for you. But will I succeed? Will I make someone sober? Is everything I say in vain? Is every word spent in vain? Will there be traces on the ground? Nobody knows… Total unstableness, self-destruction, rage and fury are troubling this world. Today we’re here, tomorrow we’ll be gone, after the next decision by yours and mine president…

My republic (Mojata republika)

I have a plan to conquer part of the world… and in my part nothing will be holy. There, the people will lay whole day… nobody will ever work, every day the republic will celebrate it’s birthday. Na.. na na.. na na.. na.. my republic. Na.. na na.. na na.. na.. our republic. I have plan to conquer part of the world. In that part, you’ll can do everything you wish… legal drugs (if you decided that way), legal alcohol, loud music everywhere… you would never want to leave… Aaa yeah yeah. Na.. na na.. na na.. na.. my republic. Na.. na na.. na na.. na.. our republic. Na.. na na.. na na.. na.. my republic. Na.. na na.. na na.. na.. our republic. Our republic will not have any borders, and thus, we won’t let in  unwelcomed people… if you don’t believe the songs and my words then leave, we let in only people who believe in our words and ideologies. Aaa… yeah yeah. Na.. na na.. na na.. na.. my republic. Na.. na na.. na na.. na.. our republic. Na.. na na.. na na.. na.. my republic. Na.. na na.. na na.. na.. our republic. I have a plan to conquer the world. I want all to be equal. No flags, borders and nationalities. That is what I fight for. Every fucking second, from my life, from my life… until, until… when you look yourself in the mirror, do you hate yourself? Until, until… As long as you hate somebody, you hate yourself. Na.. na na.. na na.. na.. my republic. Na.. na na.. na na.. na.. our republic. YOUR REPUBLIC!!!

What makes you so proud? (Na shto si tolku gord?)

What makes you so proud? Do you feel yourself superior, above all? You’re going crazy! Somebody here is living without a slice of bread, and your dad doesn’t drive Ferrari cabriolet. (Eeeee…) What makes you so proud? What makes you so proud?

Lie (Laga)

If we remove the masks now on our faces we will notice the scars. We try to wipe out the tears. Do we lie ourselves – that we are happy? Another lie between us, between you. Lie to me, I will lie to you and we will be happy forever and ever in illusion. In the mirror there is no face – we’re all (you and me) faceless, incapable, insincere…in misbelief, we drown, we choke, we fall more and more…
and more, and more, and more, and more… more and more (and more) and more (and more) and more (and more) and more…

Suicide mission (Samoubistvena misija)

…and look at the dust, the leftovers from the war of that great big war patriot. The hate is a product of fictitious marks which separates people. I don’t want to hate you because someone separated us with “border”… I don’t want to kill you, I don’t want to be part of the absurd war slaughter. I don’t believe in borders and nations. I don’t believe you believe in a suicidal mission. Just another day, a hundred more kills… Another fictitious control over the marionettes who are leaded by all of those, whom authority you don’t even question… We are all controlled by the great invisible hand. You consume hate, scream and puke, you’re becoming addicted to hate and you wish you want to kill (you want to kill) you want to destroy (you want to destroy) you want to start hating (you want to start hating) you want to be hated (you want to be hated). You want to kill. You want to destroy. You want to start hating. You want to be hated. Till when, till when, till when, till when??? …we will dig graves (to each other)? Is it worth to die when you’re already buried?

Back To Top