skip to Main Content

ЕВОЛУЦИЈАТА БИ ТРЕБАЛО ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА… (2006)

Брза фонија (Само што не снимивме фонија…)

Живеам, се смеам, слободно си пеам, никој не ми кажува што да правам. Овде сум да свирам, вас да ве смирам, со главите удрете посилно во ѕид…

Омраза

Што не е во ред со општеството? Дали некој размислува? Овој свет е многу очаен, секој човек те потценува. Види ме мене како пропаѓам, види ме како умирам… Но, во себе јас верувам и за себе живеам. Секој ден јас живеам за себе и никој друг. Но, секој час го губам мојот дух. Веке се – се заборавив. Но јас не се изгубив во овој круг… Што не е во ред со лу”ето? Зошто се сите толку одбивни? Овој свет е полн со омраза, и тоа ми создава лутина. Види ме мене како пропаѓам, види ме како умирам… Но во себе јас верувам, и за себе живеам. Секој ден јас живеам за себе и никој друг. Секој час го губам мојот дух. Веке се – се заборавив. Но јас… не се изгубив во овој круг…

Parasite

Nowhere to go, you’ve got no fuckin’ place to hide. Look at yourself, you look like shit, you know it’s right. Why don’t you help yourself, and see the light? Born like a plague – a parasite. Somehow, I know that something true I cannot find. Somehow I see the vision of this parasite.

Сакам промена (Си пробал ли да размислиш?)

Си пробал ли да размислиш, зошто лошо живееш? Зошто не сакаш да пробаш да се промениш? Кога ли ке сватиме, за себе живееме, градиме свои ставови, правиме свои избори. Јас знам, дека имам нечиста совест но далеку сум посвесен од нив. Јас знам, мојата желба е мала но јасна, сакам промена. Си пробал ли да размислиш, општеството те убива, овој систем те измачува и те погубува. Дискриминација, (насекаде) злоба и предрасуди… нели чувствуваш болка и омраза? Јас знам, дека имам нечиста совест но далеку сум посвесен од нив. Јас знам, мојата желба е мала но јасна, сакам промена.

Мојот пат

Дома седам и размислувам – зошто ли воопшто јас постојам? Дали имам цел во животот или само мрачно минато. Немој веќе да ме навредуваш и немој веке да ме потценуваш. Го знам мојот пат во животот, сам го одбрав и ке го следам доживотно. Досадни луге, живи мртовци. Живеат добро без замисли. Дали само твојот живот е начин на страдање? Немој веке да ме навредуваш и немој веке да ме потценуваш. Го знам мојот пат во животот, сам го одбрав и ке го следам до крајот на животот. Немој веке да ме навредуваш, немој веке да ме потценуваш мојот избор е единствен, и патот по кој ги движам чекорите. Немој веке да ме посеруваш, немој веке да ме потценуваш мојот избор е единствен, немој повеке да ме навредуваш.

За другарите, скејтот и гитарата (и водата во колено…)

Имам скејт и гитара, “емо” капче и немам брада, свои правила, свој свет, свои стихови. Кога одам по улица луѓе ме гледаат, и некои се чудат, некои ги јадат гомната (не разбираат…). Но позитивно живеам, свирам, пробувам да се смеам и (да) пеам понекогаш. Секогаш до тебе, секогаш со тебе имаш гитара, скејт и другари. …и АААААЛКОООООХООООООЛЛЛ…

Деградација

Деградација… во овој улав свет на безмислица… тонеме. Уништување и секој во своето срање се дави пред умирање… Зошто сум јас роден сакам да знам? Зошто постојам? Дали ова е реалноста или сонот на глупоста? Деструкција… луге без совест заслепени од љубовта господова. Живот без… живот без трошка надеж со омраза, без слобода. Зошто јас овде сум роб сакам да знам, зошто постојам? Дали животот ми нуди промена или засекогаш ќе робувам. Деструкција…?

Гасна комора

Овдека сега се изумира, затворени (заробени) сме се гушиме полека, го чуствувам крајот доаѓа, затворени (заглавени) во комора на омраза… Затворени во мала просторија,
поради туѓа предрасуда, невини во нивните очи највиновни, крив ли сум што сум роден различен?

Мозочна терапија

Кога беше мал, тој беше толку осамен, и очаен. И секој ден, го тепаа “(не)пријателите” од улицата. Секој ден, се молеше да престане болката, солзи од крв насекаде, тотално (беше) уништен. Разочаран од себеси ти стана некој кој може да ја одлучи мојата казна, мојот грев да го осуди… Сега тој порасна и реши да ја превземе улицата. Денес тој е претворен во бранител на системот, Децата од него бегаат, бидејки тој има капа и значка, супериорна раса за лечење мозок. Разочаран од себеси си станал некој кој може да ја одлучи мојата казна, мојот грев да го осуди…

Празнина

Кажи ми…. зошто се молиш? Дали љубовта господова ти дава утеха? Зошто кога си слаб, името го повикуваш. Но, зарем не гледаш дека се е само празнина. Сеуште не еволуиравме, сеуште не свативме, беда сегде нема адаптација… атеисти каде сте не сакам да сум дел од оваа алиенација. Бенефиции нема, експлоатирани сме, сегде егоисти и борба за доминација. Еколошка криза, нема екосвест. Етничка идентификација? Лажен свет на глупост се чуствувам како да живеам во палеолит. Луге без совест… веронаука во школото… Античка глупост кога ке сватиме… Дали симболот на вербата е крстот? Дали живееме во забеган свет? Дали има некој жив што ме слуша? Дали некој ке направи промена??? Сеуште не еволуиравме, сеуште не свативме, беда сегде нема адаптација… атеисти каде сте не сакам да сум дел од оваа алиенација. Бенефиции нема, експлоатирани сме, сегде егоисти – борба за доминација. Еколошка криза нема екосвест. Притисни го копчето и уништи нација? Сеуште не еволуиравме, сеуште пропагаме, таму доле – длабоко во срањата. Само песимизам, угнетување… Грег Грефин рече нема супстанција:) Бенефиции нема експлоатирани сме. сегде егоисти борба за доминација. Капиталот е беда а нема промена. Притисни го копчето и уништи нација. Уништи нација! Еволуцијата нека започне…

Тотално сам

Сам на овој свет, толку осамен никој не ме прашува како ми е. Без желба за живот јас сум очаен. Сам на овој свет, толку изгубен. Останав сам дури и без тебе… Дали ти размислуваш, сега се се распаѓа. Дали те повредува реалноста? Колку е суров овој свет, а сите исти сме. А сите ние исти сме. Колку повеке разбирам, толку сум понесрекен.

Нем

Дел I “Засекогаш ќе остане љубовта” Колку е одвратно чувството да си осамен, да си сам во мракот на очајот потонат… Чувствувам дека ми фали мирисот, и нежноста на твојот допир на оваа изгорена кожа… Колку сме далеку но сепак заедно… Се запрашувам дали треба да се сомневам во љубовта која ја имаме и останува… останува засекогаш… и кога нема да постоиме ти и јас. Колку е ужасно и безсмислено кога заминуваш кога останувам сам… Не оди си… Остани (те молам остани) ти ветувам ке се борам за љубовта. Колку е одвратно чувството да те нема. Од болка изгорен и уништен во душата. Колку е проклето чувството кога ја нема љубовта… …зар не е се што имаме. Љубовта… е се за што постоиме. Дел II “На светот не му е потребно нашето совршенство/Нем” И сега нем стојам пред вашите спомени, го слушам шепотот на нашите кажани зборови. Се кршам ко стакло низ кое чекам пак да поминеш. Прелиено со крв, чека пак да се исечеш. Зар не гледаш каков е овој свет, очаен. Само молчиме и посакуваме, да се разбудиме во розевото совршенство… Само нека не те води разумот туку срцето. Живеев во заблуда дека сме совршени, но сега гледам појасно, очите мои ти ги отвори. Не јас не сакам да бидам совршен, но пробувам да се стремам кон идеал, но зарем сите не пробуваме.. Јас само сакав да се извинам за апсурдноста на моето безначајно постоење, се тресам сега откога ти дадов се, но можеби малку ти е? Зар не гледаш каков е овој свет, секој гледа да те заебе а јас се борев за тебе и ти имаше се но потфрли, и се потчини на лагата… Погледни ме, јас немам љубов повеке, осакатен, прободен плачам за прв пат и сакам да е последен, се прашувам дали совршенството постои? Се плашам дури и да го напишам текстов до крај, знам срцето нема да го промени… Па остани, погледни ме, и кажи ми, во очите… И сега нем стојам пред твоите зборови. И се надевам дека не ги заборави, сите моменти…

Моментот на заборав

Ако си осуден и конфузен пробај ти заборави баш се, баш се… Трагедии насекаде во овој свет. Пробај на момент да заборавиш.

Сон (Лажна визија на твојот лик)

Лежејки на креветот кај мојот психијатар, го гледам сонцето низ прозорот (и се чувствувам уморно) како да сака да ми каже нешто…? Овој сон во кој се будам, во кој длабоко се трудам, да останам трезен, сликата што ја гледам ми се тресе… Лежејки на креветот надвор од ивиците на реалноста губам контрола во сенките на стварноста тивко тонам и полека умирам… Губам визија за она што се случува, а психијатарот се смее, (со цинична насмевка) ми вели сега е тој момент… Но јас ништо не го сваќам. Не јас ништо тука не разбирам (во овој свет). Во еден момент на конфузија, ме удри блесок на илузија. Лежејќи на креветот само гледам кон

сонцето и се чудам дали ова е вистина, или само грд сон од кој неможам да се разбудам…

EVOLUCIJATA BI TREBALO DA ZAPOCHNE SEGA… (2006)

Fast whiz/Fast phonics (Brza fonija)

I live, I laugh, freely I sing. No one tells me what to do. I’m here to play for you, to calm u down. So hit your heads harder in the wall…

Hatred (Omraza)

What’s wrong with society? Does anybody think? This world is so desperate, every one underestimates you. Watch me fall, watch me die… but, inside I believe and for myself I live. Every day I live for myself and no one else. But, I lose my spirit every day. Everything… I’ve forgotten everything. But, I didn’t lose myself in this circle. What’s wrong with everybody? Why are they so detest full? This world is full of hate, and that makes me mad. Watch me fall, watch me die… but inside I believe, and for myself I live. Everyday I live for me and no one else. Everyday I lose my spirit. Everything… I’ve forgotten everything. But, I … didn’t lose myself in this circle…

Parasite

Nowhere to go, you’ve got no fuckin’ place to hide. Look at yourself, you look like shit, you know it’s right. Why don’t you help yourself, and see the light? Born like a plague – a parasite. Somehow, I know that something true I cannot find. Somehow I see the vision of this parasite.

I want a change (Sakam promena)

Have you ever tried to think why your life is shit? Why won’t you try to change it? When will we understand? We live for ourselves, build our own opinions, make our own choices. I know, I have an impure conscience but I’m far more conscious then them. I know, my wish is small but clear, I want a change!!!! Have you ever tried to think, society is killing you, this system is torturing and executing you. Discrimination, hate and prejudice everywhere… Don’t you feel pain and hate? I know, I have an impure conscience but I’m far more conscious then them. I know, my wish is small but clear, I want change!!!!

My own way (Mojot pat)

Home I sit and think – why do I even exist? Do I have a purpose in life or just a dark past? Underestimate and insult me no more. I know my way in life, I chose it and I’ll follow it till I die. Boring people, zombies. They live good without goals. Is your life only a way of suffering?  Underestimate and insult me no more. I know my way in life, I chose it and I’ll follow it till I die. Underestimate and insult me no more, my choice and the road I follow are unique. Stop bullshiting me, stop underestimating me my choice is unique, Insult me no more!

For the friends, the skate and the guitar (Za drugarite, skejtot i gitarata)

I have a skateboard and a guitar, an “emo” hat and no beard. My rules, my world, my verses. When I walk the streets people look at me, some are wondering… and some eat shit (they don’t understand). But, I live positively, play, try to laugh and sometimes sing. Always by you, always with you, you have your guitar, skateboard and your friends….. and aaaaaallllllllllllllcoooooohooollllllllllll……

Degradation (Degradacija)

Degradation… in this crazy world of thoughtlessness… we sink. Extermination… and everyone is drowning in their own shit before they die… Why I am born I wanna know if this is reality or a dream of nonsense (stupidity). Destruction… people without a conscience, blinded by “God’s love”. Life without… life without a hint of hope with hate, without freedom. Why am I a slave I wanna know, why do I exist? Does life offer me change or will I be a slave forever. Destruction…?

Gas chamber (Gasna komora)

Here everything is dying, we’re imprisoned. Slowly suffocating, I feel the end coming, captured (stuck) in a chamber of hate… captured in a small room, because of another’s prejudice. Innocent in their own eyes guiltiest, is it my fault that I’m born different?

Brain therapy (Mozochna terapija)

When he was young, he was so lonely and desperate. And everyday he was beaten by his “friends” from the street. Everyday he prayed the pain would stop, tears and blood everywhere, totally destroyed. Disappointed from yourself you became someone who can decide my punishment, judge my sin… now he’s all grown up and has decided to take over the street. Today he’s a defender of the system, children run from him, because he’s got a hat and a badge, a superior race “borne to keep order.” Disappointed from yourself you’ve become someone who can decide my punishment, judge my sin…

Emptiness (Praznina)

Tell me… why do you pray? Does “God’s love” give you comfort? Why do you call his name when you’re weak? Don’t you see that It’s all just emptiness. We still haven’t evolved, we still can’t understand. Grief everywhere no adaptation… atheists where are you, I don’t want to be a part of this alienation. No benefits, we’re exploited, everywhere egoists and a battle for domination. Ecological crisis, no eco-conscience. Ethical identification? A false world of gibberish. I feel as though I live in the Paleolithic era. People without conscience… religious instructions in school… antique  bullshit… when will we understand? Is the cross a symbol of faith? Do we live in a wacky world? Is there anyone alive who listens to me? Is someone gonna make a change? We still haven’t evolved, we still can’t understand. Grief everywhere no adaptation… atheists where are you, I don’t want to be a part of this alienation. No benefits, we’re exploited, everywhere egoists and a battle for domination. Ecological crisis, no eco-conscience. Push the button and destroy a nation? We still haven’t evolved, we’re still sinking, down there deep in the shit. Just pessimism, oppression … Greg Graffin said there’s no substance 🙂 No benefits, we’re exploited, everywhere egoists and a battle for domination. Capitalism sucks and there’s no change. Push the button and destroy a nation. Destroy a nation!!!!!

Totally alone (Totalno sam)

Alone in this world, so lonely no one’s asking how I am. No will to live I’m desperate. Alone in this world, so lost. Now I’m all alone you are gone too… Do you even think?… Everything’s fallin apart. Does reality hurt you? How cruel this world is, and we’re all the same. And we’re all the same. The more I understand the more I’m unhappy.

Dumb (Nem)

Part I “Love will remain forever “ (Del I “Zasekogash kje ostane ljubovta”)Alone I fell disgusted, to be alone sunk in dark desperation… I miss your scent and the softness of your touch on thus burned skin… so far apart and yet together… I ask myself if I should doubt love that we have stays… stays forever… even when we’re long gone. How horrible and pointless it is when u leave and I’m all alone… don’t go…stay (please stay) I promise I’ll fight for love. How terrible the thought of losing you is. My soul burnt and destroyed from pain. How damned is the feeling of losing love… isn’t that all we have. Love … is all that we live for. II “The world doesn’t need our perfection/Dumb” (Del II “Na svetot ne mu e potrebno nasheto sovrshenstvo/Nem”)And now I stand mute in front of your memories, I hear the whisper of the words we’ve said. I break like glass through which I wait for you to pass. Poured over with blood, waiting for you to cut yourself again. Don’t you see how this world is? Desperate. We just stay silent and wish to awake into a pink perfection… Just don’t let your reason guide you, let your heart.  I used to think that we are perfect, but now I see clearly, you opened my eyes. No, I don’t want to be perfect, but try to strive towards an ideal, don’t we all? I only wanted to apologize for the absurdity of my meaningless existence. And now after I have given you everything I tremble, but maybe that’s not enough for you? Don’t you see how the world is? Everybody wants to screw you over… and I fought for you and you had everything. But you failed. You gave in to lies… Look at me! I don’t have love anymore, crippled, stabbed I cry for the first time and I want it to be my last. I wonder does perfection exist? I’m even afraid to finish these lyrics, I know the heart won’t change. So stay, look at me, and tell me to my face… and now I stand silent before your words… And I hope you didn’t forget… all the beautiful moments.

Moment of oblivion forgetfulness (Momentot na zaborav)

If you’re sentenced and confused, try to forget everything, everything… Tragedies everywhere in this world. Try for a moment to forget.

Dream/False vision of your face (Son/Lazhna vizija na tvojot lik)

Laying on my psychiatrist’s bed I see the Sun through the window (and feel tired). And it looks as if it wants to tell me something? This dream in which I awake, in which I try stay sober, the picture I see is shaking… laying on the bed, out the corners of reality I lose control in its shadows, silently I sink, slowly I die. I lose vision of what’s going on, the psychiatrist laughs (cynically) and says this is that moment… but I don’t understand a thing. No. I don’t understand a thing (in this world). In a moment of confusion I was hit by the glow of an elusion. Laying there on the bed just looking at the sun I wonder is this reality? Or is it just a dream from which I can’t wake up…

Back To Top